В България липсват ефективни и евтини лекарства за спешни случаи при епилепсия, алармираха медици и

...
В България липсват ефективни и евтини лекарства за спешни случаи при епилепсия, алармираха медици и
Коментари Харесай

Изчезнаха лекарства за епилептици

В България липсват ефикасни и евтини  медикаменти  за незабавни случаи при  епилепсия , алармираха  медици  и родители.

Отсъствието на одобрените и ефективни  медикаменти  като ректален диазепам и фенобарбитал, подтиква куфарната търговия и затруднява работата на експертите и живота на фамилиите с епилептици, съобщи доцент Петя Димова от Центъра по  епилепсия  при УМБАЛ " Св. Иван Рилски ", представена от вестник Дума.

Държавата не води публична статистика какъв брой хора страдат от  заболяване то, обявиха от Асоциацията на родителите на деца с  епилепсия . В същото време детските градини и учебните заведения не престават да отхвърлят банкет на такива деца с аргумента, че те са със специфични потребности.

Евродепутатката от Българска социалистическа партия Цветелина Пенкова е приела да съставлява ползите на българските епилептици в Екологичен потенциал.

За казуса алармираха специалисти и родители по време на полемика, отдадена на Международния ден на  епилепсия та. По стопански аргументи няма кой да обезпечи тези  медикаменти  за незабавни случаи, тъй като са евтини, което постанова да ги набираме надали не по противозаконен път, съобщи проф. Иван Литвиненко, шеф на Клиниката по детска неврология в столичната болница " Проф. Иван Митев ". Според детския невролог от столичната болница " Св. Иван Рилски " проф. Петя Димова неналичието на евтините, само че ефективни  медикаменти  се дължи и на високата такса за регистрацията им. В мрежата липсват даже напълно евтини лекарства като фенобарбитал, а доста от болните се постанова да си ги набират от чужбина.

В България към момента няма публична статистика какъв брой хора страдат от  заболяване то, означи шефката на Асоциацията на родителите на деца с  епилепсия  Веска Събева. Според нея повода е в обществената стигма, която кара хората с овладяна  епилепсия  да я крият. Много малко от тях взимат  медикаменти та си през Здравната каса. 6656 деца са получавали  медикаменти  за  епилепсия  през  НЗОК  към септември 2019 година, а 1133 деца до 18 години са били приети в болница. Това е извънредно дребна и нереална численост, защото по данни на СЗО в международен мащаб 1% от популацията страда от  епилепсия . При вярно лекуване 70% от хората с  епилепсия  могат да водят пълностоен живот, уверени са експертите.

Продължава стигмата върху болните деца и възрастни, страдащи от  епилепсия , алармираха  медици  и родители. В детските градини и учебните заведения не престават да не одобряват деца, страдащи от  заболяване то, оповестиха от Асоциацията на родители на деца с  епилепсия  и дефинираха това като безспорна дискриминация. " Не е редно децата да бъдат отвън просветителната система, не е редно и да се крие положението им, с цел да не отпаднат от просветителната система. Тези деца не са със специфични просветителни потребности, единствената разлика сред тях и останалите е, че в един миг болното дете може да получи припадък. Учителите би трябвало да се обучат по какъв начин да реагират и да не се опасяват ", сподели проф. Литвиненко. Проблемите съществуват, само че приобщаването изисква и време, оправда безхаберието на властта Емануела Спирова от Дирекция " Приобщаващо обучение " в МОН.

В Европейския парламент има 64 " юристи ", които се занимават с  епилепсия  и единствено България няма представител. Евродепутатката от Българска социалистическа партия Цветелина Пенкова от Българска социалистическа партия се е съгласила да пази правата на епилептиците в Екологичен потенциал.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата пар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР